Energi och kompetens – Barnet och Vygotskji

Vygotskij beskriver om den kompetens en lärande kan erövra genom att ”låna” kompetens av den som har den. Alltså kunskapen kan lånas ut. Jag tänker att så är det säkerligen. En som kan lånar ut sin kompetens så att den som inte kan får lära av den, få mod att göra, får en modell att titta på, härma och en utsikt som man inte tidigare hade, då man heller inte visste om att man kunde göra saker och ting på detta sättet, va – kan man cykla? kan man konstruera modeller med pinnar och en limpistol, kan man räkna matematik på det där viset, kan man… alltså även det som ligger utanför medvetenheten lånar den som kan något ut till den som inte vet alls. Så tänker jag.

Men så tänker jag på energin. Energin lånar den lärande ut. Den där hungriga viljan att lära sig något som den som lånar ut kompetensen inte längre har. Det är energigivande att vara med en som lär sig nytt, och tycker att det är väldigt, väldigt roligt, någon som berättar om det som man själv tycker är så bortglömt och vanligt. Man får upp ögonen för det som är så fantastiskt med det man en gång lärde sig. Jag tycker att energin är nog så viktig att tala om. Den nyfikna energin hos den som är i färd med att börja göra något nytt. Och ljuset det ger över det man själv har kunnat så länge och så självklart.

Det handlar alltid om möten. Alltid om utbyten. Men vi ska inte se det så. Vi ska bara vara när det äger rum. Krafterna i samspelandet, delandet och energikicken… ja… den får vi på köpet. Som grädde på moset!

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen, Verkligheten, Vetenskap och teori, Vygotskij och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Energi och kompetens – Barnet och Vygotskji

  1. Plura skriver:

    Även om det är saligare att giv än att taga, så är det energikrävande att delge sin kompetens. Därför är det en viktig komponent i egnergigivandet att tanka ny energi. Därför är det viktigt att man är behäftad med nyfikenhet eller som det hette för vetgirighet.

    Vetgirigheten skapar det energi tillskott som behövs för att fortsätta energigivandet, men då på en ny nivå, tänker Plura en lördagsmorgan där kaffet startar igång de grå cellerna.

  2. Anne-Marie skriver:

    Jag tänker på lyckan att lära sig och där den energin oftast lånas ut det den erfarne modellen. Surpla kaffe du – det gör jag också. Underbara stund. Svart ska det vara. A-M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.