Man säger om vilja och kunskap

– DU KAN BARA DU VILL!

Så säger man. Det märkliga är att man aldrig frågar eleverna om just detta.

– Vill du?

– Vad vill du?

Det här inlägget postades i Kommunikationen, Läraryrket och lärarrollen. Bokmärk permalänken.

2 svar på Man säger om vilja och kunskap

 1. Morrica skriver:

  Oh, de där förfärliga orden! Som förstör så mycket för så många med sitt äpplekäcka skuldbeläggande!

  ’Du kan bara du vill’ lägger allt ansvar på ungen, säger att läraren minsann dukat brickan, det är barnet som vägrat ta till sig det. Oavsett om ungen sitter där och vill tills h*n är blå i ansiktet, men ändå inte kan för att brickan är dukad med fel saker, eller borde stå på golvet, eller kanske inte ens vara en bricka utan alla saker borde vara gömda på spännande ställen redo att upphittas och tas i bruk av nyfikna ögon och fingrar, eller om ungen helt enkelt inte vill ta del av det fina uppdukade, så hamnar all skuld på barnet och ingen del av ansvaret på skolan eller läraren när orden väl är släppta.

  Det finns, såvitt jag vet, bara ett enda vettigt svar på den hemska kommentaren:

  ’Jag har lärt mig allt du har lyckats lära ut’ lägger tillbaka ansvaret där det hör hemma, i vuxenvärlden.

 2. Plura skriver:

  Ack så sant Morrica och Anne-Marie.

  Och när jag senast igår under de två föreställningar jag hade om skollagen och just snuddar vid ämnet nickar några rektorer andra ser oerhört beklämnda ut. Speciellt när man börja prata om att skolan inte uppfyller kraven i kursplanerna. Och det är ju en kritik precis i linje med vad ni framför så kärnfull här. Plura

Kommentarer är stängda.