Centralt innehåll – ja är det inte vad skolan handlar om

Centralt innehåll talar vi om då vi förstår kursplaner och läroplan. Kanske är det så att lärandet är centralt innehåll. Så tänker jag. Det centrala innehållet i skolan försvinner in och bort med allt annat som inte är centralt innehåll. Vi gör mer av sådant vi inte behöver göra. Tiden blir knapp och vi stressar så kring vad att göra. Kursplanerna ger oss ett ramverk och kring detta ramverk kan vi göra, processa och utveckla oss. Jag är rädd att jag ibland låter som om läroplaner och kursplaner är mitt allt. Och professionellt så är det faktiskt så att de är det. Där hittar jag vad jag har att göra, varför jag msåte det moch min professionella frihet att verka inom ramarna för människo-och kunskapsyn. Det handlar om att begränsa innehåll och utveckla kompetenser. Jag ser också att barnkonventionen är ett mycket viktigt dokument. Jag har också rätt att applicera teorier och kunskapstankar i det jag är anställd för att göra.

Skolans ÄR det centrala innehållet. Aktionerna, eleverna, kommunikationerna, relationerna, stoffet, ordet, redskapen och demokratin. Så tänker jag. Så vill jag förstå. Detta kan jag verka för. Begreppet skola är också idén om att få lära och vara prövande. Det är en plats för vill, vågar och kan!

 

Det här inlägget postades i Barns rättigheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Centralt innehåll – ja är det inte vad skolan handlar om

 1. Nadja skriver:

  Oj, vilken spännande blogg! Tack för många tänkvärdheter – du tar upp många av de frågor som jag brottas med i min lärarutbildning ang. min framtida proffession.

 2. Marielle Ericsson skriver:

  Hej Ann-Marie
  Har varit lärare i några år nu och hemskt men sant så håller jag inte isär alla ord/begrepp som finns. Jag skäms att erkänna att jag inte kan. Därför kan jag fråga här och vara anonym och kanske kan få svar.
  Vad är skillnad centralt innehåll/mål/, läroplan/kursplan, kvalitetsredovisning/lokala arbetsplaner. Alla ord bara blandar sig i huvudet.
  Tacksam för ett svar från någon.
  Tack på förhand.
  Mvh Helen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.