”Tala sig till matematik” en tanke jag fick idag

Att skriva sig till läsning finns redan. Jag myntar genast orden: TALA SIG TILL MATEMATIK. Jag har en hel del funderingar kring hur vi kan använda skönlitteratur i matematiken. Och då är matematiken mycket muntlig. Och begreppen kommer i andra sammanhang.

Det här inlägget postades i Matematikundervisning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på ”Tala sig till matematik” en tanke jag fick idag

 1. pippi skriver:

  Petter och hans fyra gettar, Bockarna Bruse, Snövit, Guldlock, Pottaboken och Myran. Tala sig till matematik: Tror att jag kommer att fundera och leta under hela veckan.

 2. 1337 skriver:

  Daniel Kehlman skrev en skönlitterär bok som heter världens mått. Den handlar till stor del om Carl Friedrich Gauss, som brukar kallas för matematikens konung. Visserligen är detta mer en historisk bok men den kan nog väcka ett intresse.
  Give math a chance. Less invasions more equations.

 3. Om man vill tala om matematik, resonera, se mönster, kopplingar till ”verkligheten” osv. kan Kristin Dahls böcker vara något. I alla fall ”Matte med mening” och ”Kvadrater, hieroglyfer och smarta kort”kan användas som underlag en bra bit upp i åldrarna. För lite äldre elever som underlag pedagogen eller föräldern att förbereda ett roligt mattesamtal.

  För vuxna har hon skrivit den ”Fantastiska matematiken” ett försök att förmedla sin glädje och fascination över ämnet. Den kanske kan passa för diskussioner med äldre elever, liksom Tord Ganelius ”Introduktion till matematiken” (som jag nämnt tidigare i en kommentar :-).

  Mer om Kristin Dahl t.ex. på Förskolecentrum http://www.forskoleforum.se/data/files/pdf/vardagsmatte.pdf.

  Tord Ganelius bok hittar man för nedladdning på NCM. http://ncm.gu.se/node/1111

 4. Arne Trageton skriver:

  Interessant blogg! Tidligere skrev du ”tala sig till skrivande”.Tala sig til matematik kunne hete ”att tala/skriva sig till matematik” Dette finner du mange eksempler på i videoer på min webplats. Den nyeste videoen som er lagt ut, har jeg tatt opp i Piteå, der 2. klassen blant annet gjorde matematikksagor.
  Arne Trageton

 5. Anne-Marie Körling skriver:

  Men Bästa Arne Trageton – varmt tack för dina ord. De värmer. A-M

Kommentarer är stängda.