Dagens pedagogiska ord: Meningsfull!

Ur den pedagogiska ordskatten hämtar jag fram ordet:

Meningsfull!

Jag tänker meningsfylla detta ord. ”Ett innehåll som verkligen betyder något och tjänar något till” beskriver ordboken. Det fina ordet innehållsrik kopplas till ordet meningsfull. Innehållsrik antyder ju något positivt, något omfattande som gör skillnad och kan bidra och skapa en inre rikedom.

Meningsfull är ett stort pedagogiskt ord som kan innebära att innehållsrika fokus kan skapa och bidra till en inre meningsfull upplevelse och känsla av sammanhang. Det vill säga att vara lärande och att ingå i sociala sammanhang där mening såväl skapas som upplevs. Det som gör ordet en aningens klurigt är att vad som upplevs en aning individuellt men att det trots det är möjligt att påverka genom att skapa mening och sammanhang i det yttre, alltså i det lärande fokus som erbjuds eleverna och där lärandet är kollektivt. Skolan är en plats för det meningsfulla!

Motsatsorden är just de motsatta:

Meningslös och innehållslös anger just den tomhet som uppstår när meningsfullheten inte finns.

Det här inlägget postades i Lärarens språk och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.