Formativ bedömning – så här ser jag den

Formativ bedömning handlar om att följa lärandet väldigt nära. Läraren följer elevernas lärande och det i nära relation till ämnet och undervisningen. Jag har ägnat mig åt formativa bedömningar i många, många år. Jag har alltid tänkt att jag har varit nyfiken på det pågående lärande, det som äger rum där jag är och där eleverna är. Jag har använt mina ögon, mina öron och nogsamt följt med in i elevens tänkande och petat lite med mycket öppna och utvecklande frågor.

Formativa bedömningar skulle man också tänka som ett formativt förhållningssätt. Och i Vygotskijs termer ser man alltid framtiden. Jag är rädd att detta mycket viktiga förhållningssätt till lärandet missförstås och används på ett felaktigt sätt. Jag anser att begreppet hör intimt samman med processerna kring ett fokus där lärare och elever relaterar och samspelar.

Det här inlägget postades i Formativ bedömning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.