SKOLMATEN med lyckomenyerna! HÄR SERVERAS LÄROPLAN!

Jag besökte en skola – RUNSTENSSKOLAN – som fått den underbara utmärkelsen ÅRETS MATGLÄDJEMATSAL! Det är en stor utmärkelse! Och nu var jag där och åt. Helt utan att ge mig till känna dök jag upp för att smakuppleva.

Köksfönstret var öppet och långt innan jag drog upp skoldörrarna kände jag dofterna. Åh dessa dofter – det ska lukta mat tänkte jag – och så var det där med orden, menyn och ätarglädjen. Mat är också ord ville jag säga. Och så stod jag där i matsalen – jajamän visst – det doftade, det ordades och allt såg ut att vara serverat för de med känsla för smak och matglädje. Jag stäckte mig över serveringen – skulle ta en potatis.

– Jag ska ta en potatis, sa jag till barnet intill mig, en kille som tog fisk, stekt strömming.

– Potatis heter det inte, svarade han, det heter dill- och citronpotatis.

Det gick en ilning genom kroppen. Jag älskar ju orden och när barnen har erövrat dem till sina tycker jag skolan förvaltar ett stort uppdrag. Det är ett övergripande mål att ansvara för språket och att eleverna får det att handskas med, uttrycka sig genom det och knyta band till andra föremål och människor. Att tala mat är en allvarlig sak, en viktig social akt. Här är skolans meny:

 • cowboysoppa och nybakat bröd med gräslöksost
 • fiskbuffé med några goda rätter som alla gillar
 • stekt fisk ”fullt ös” med potatismos
 • krämig miljonbiff med morötter, purjolök och makaroner
 • köttfärslimpa med mustig sås, persiljeslungad potatis och rostade rotfrukter
 • gjutjärnsstekt pannbiff med löksky, kokt potatis och pensionärsgurka
 • grönsaksspäckad supertomatsoppa med fullkornspasta och Runstenslimpa
 • ”norsk paella” eller nystekt strömming med dillpotatis
 • örtstekt kycklingfilé med citronsalviasås och potatismos
 • belgiska ångkokta musslor, stekt fisk, klyftpotatis och majonnäs
 • spagetti med kalkoncarbonara och basilikapesto

Och då jag lämnar ifrån mig min tallrik till disken finns det ingen ”kasta-maten-plats” och kockarna visar upp dagens stjärna för hela skolan – ingen kastad mat! Och då det blivit några stjärnor så bjuds det på en ordentlig, riktig och fantastisk efterrätt!

Och då jag hör en liten kille tacka för maten med en aning oreda i orden:

– Tack för att ni har gett mig Por..tgi…gisisk fiskgryta idag! då smälter jag totalt. Jag återkommer om denna matsal med rektorns tänk. Det är pedagogik på tallriken så klart.

Och jag tänker att mat är glädje, ska lukta, ska kännas, ska berikas med ord, ska smakas av och en skolmatsal av detta slaget – kanske den bästa i världen – för blott Sverige Svenska Skolmaten har!

Och snälla ni som läser – vi behöver våra modeller – ge gärna era synpunkter här. Skriv och tänk och säg vilken rätt ni skulle vilja smaka av.

Smakprov!

Det här inlägget postades i Kommunikationen, Läraryrket och lärarrollen, Verkligheten och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på SKOLMATEN med lyckomenyerna! HÄR SERVERAS LÄROPLAN!

 1. sspirit skriver:

  Jag smakar och smakar på orden och blir bara gladare och gladare. Hungrigare också för den delen ;).
  Det kan man lätt kalla den här menyn för ”På spaning efter den tid som kommer”.

 2. Nils skriver:

  Vad sägs om mörad viking med kokt pris och runsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.