Första lärardagen i skolan – så här önskar jag mig den!

Det är snart dags för lärare att samlas. Jag har förslag på första dagen:

 • Börja skoldagen med en generös frukost och samtalsmöjligheter för lärarna och skolpersonalen.
 • Namnbrickor på alla så att alla nya lärare inte behöver fråga om och om igen.
 • Håll ett sjudundrande välkomsttal som innehåller visioner och hopp för framtiden, ge lärarna undervisarnäring och glädje, och sätt en ny läroplan i händerna på varje lärare och all skolpersonal. Nu ska vi bygga läroplan! Nu ska vi visa HUR!
 • Introducera nya lärare vid skolorna med rakryggade välkomsttal till ett nytt yrke och en ny skola. Berätta att vi sant och ärligt ska hjälpas åt för att stötta, utmana och se det som den nya läraren kan, vill och vågar.
 • Gå en gemensam rundvandring i skolan. Titta in i varje klassrum, gå in i skolornas omklädningsrum, bekanta er med vaktmästarens utkiksplats, fika på skolgården och gå omkring och klura var på skolgården man leker bäst. Slå oss ned i väntrummet hos skolsköterskan – allt för att känna sig hemma i sin skola och förstå den som eleverna gör.
 • Ta fyra pedagogiska utmaningar ur läroplanen och diskutera dem grundligt, exempelvis – att läraren ska svara för att eleverna får pröva olika arbetssätt och arbetsformer – att varje elev efter sin tid i grundskolan kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter – att skolan arbetar med de grundläggande värden som anges i skollagen – hur skolan kan låta varje elev finna sin unika egenart – det är fyra mastiga frågor att grubbla, fundera och aktivera!
 • Lovsjung skolmaten, den enda skolan i världen med skolmat, prata ordentligt om att vi har den och servera en skollunch som gör lärarna påminda om något så viktigt som maten vid skolan.
 • Summera tankar kring dagen – skriv på blädderblock, låt en sekreterare skriva ned för att sedan synliggöra detta lärartänk på interaktiv whiteboard så tänket finns kvar för andra att se och fortsätta grubbla på.
 • Räkna skratt och leenden! Dokumentera vad en promenad runt i den egna skolan gav för var och en av lärarna och skolpersonalen
 • Tänk sedan att skoldagen för eleverna är något viktigare än att få sommarlov. Hur ska vi fira höststarten? Hur ska vi välkomna eleverna? Hur ska vi göra skolan till en generös plats för var och en? Kanske på samma sätt som vi gjorde med lärarna?
 • Och sätt ord på skolan! Den ska leva stort!
Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen, Pedagogiska miljöer, Redskapen, Värdegrunden, Verkligheten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Första lärardagen i skolan – så här önskar jag mig den!

 1. Mats skriver:

  Fint!
  Välkommen hem!
  Se det vore en terminsstart att stilla bedja om. (och var kommer fet uttrycket ifrån?)

 2. Pingback: Att fira höstterminens start | Ordklyverier

Kommentarer är stängda.