Djupdyker i kursplanerna och finner inte ordet torrsim

Jag läser kursplanerna i idrott, Lgr 11, s. 51. Jag tycker idrott är ett mycket viktigt ämne. I en gammal läroplan från 1962 står det mycket om vattenvaneövningar. Men om det är långt till vattnet då?

Vi når inte alla mål i skolan. Frågan är om eleverna får sina rättigheter tillgodosedda. Om det inte finns möjligheter för klasser att få simundervisning så kan man åtminstone efterleva läroplanens uppdrag att: Genom undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmåga att – förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Jag tycker att TORRSIM absolut kan vara en väg att närma sig målen. Det kan vi göra på flera lektioner, inte bara i idrotten, för torrsim är en slags rörelse där vi också sträcker ut oss vilket vi ju behöver för vi sitter stilla så mycket och så länge i skolan, ja om vi inte är en lärare som springer omkring och stressar och utbrister:

”Det känns som jag trampar vatten – jag hinner ingenting”

Vad jag menar är att vi kan utbilda så mycket vi kan – bättre att ha övat torrsim än att inte ha gjort något alls. Kanske torrsim inte leder till måluppfyllelse – och målet för eleven är att kunna simma 200 meter varav 50 meter ryggsim. Klurigt värre! 

Omdömet ska skrivas omsorgsfullt. Det blir lite knepigt om vi beskriver elevens förmågor med orden – Nu kan han bröst. Helt korrekt är det då vi skriver – Nu kan han simma bröstsim.

Det här inlägget postades i Autodidakten, Styrdokumenten och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Djupdyker i kursplanerna och finner inte ordet torrsim

  1. När jag gick i skolan i Finland fick alla simundervisning i simhall. Man måste klara av 200 meter i sträck och att hoppa från trampolinen. Simundervisningen tog inte slut innan alla kunde det. Det här var i slutet av sextiotalet. En barnslig rättighet att lära sig simma – medan man är liten nog att till fullo uppskatta det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.