Eleverna vet och kan – när talar vi med dem?

Eleverna vet och kan om sig själva. Barnkonventionens artikel 12 handlar om att barn alltid ska ha rätt att vara delaktiga i allt som angår dem. Skollagen säger också så. Därför är det märkligt att vi inte oftare diskuterar med eleven och eleverna om det som angår dem. Vid samtalen handlar det inte heller om att som lärare äga en värdering och åsikt som ligger och skvalpar i det fördolda utan öppet och reflekterande fundera, lyssna och förstå det eleven tänker och tycker. Det är heller ingenting som kan göras en gång per termin – det bör och kan vara ett anslag som omsluter kontakten och relationen till varje elevs lärande.

Det här inlägget postades i Formativ bedömning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.