Min skolönskelista

Jag har gjort en skolönskelista. Jag tänker att skolan kan, vill och vågar:

 • Alla i skolan vänder sig in mot skolans arbete, ser det, lyfter det, värderar det, fyller det, agerar det, gör det, och låter alla vara med
 • Alla i skolan jagar Jante ur vägen, lyfter lektioner i lärarkollegiet, vågar visa fram och vågar dela idéer, göra verklighet av möjligheterna i Lgr 11´s HUR. Vi kan vi vågar och vi vill. Lärarna äger en gigantisk möjlighet i detta HUR. Så det är dags att presentera detta hur, och mångkulturellt och mångsidigt.
 • Att eleverna får uppleva vad lärandet kan vara, ges möjlighet att få sina röster hörda kring lärandet och det som äger rum i klassrummet. Att eleverna tillskrivs rätt att påverka för sin egen del och i lärandets tjänst.
 • Att lärarna vänder på synen och ser till vad de själva verket hinner och inte tittar på sina uppdrag med en känsla av förlust och brist. Vi gör massor i klassrummen. Vi samspelar med eleverna. Vi måste och ska titta på det som faktiskt hände och inte det vi drömde om skulle hända. Det faktiska! Verkligheten är mycket snällare än fantasierna.
Japp! Det var några tankar denna torsdag. Nu blir det ärtsoppa och pannkakor. Lite tradition skulle man kunna säga. 
Det här inlägget postades i Barns rättigheter. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Min skolönskelista

 1. alex skriver:

  Nu inspirerade du mig igen. Nu börjar jag om igen. Att göra mitt lärarliv synligt. Denna gången inte lärarkandidat. Denna gången som lärare i vardande som du skrivit om. Nu börjar resan igen, jag återtar definitionsmakten över mitt lärarskap. Det är min julklapp till dig och till resten av det internetburna lärarkollegiet. Så dags att uppdatera länkar, numera http://lararskapande.wordpress.com

  Tack och hörs!
  /alex

Kommentarer är stängda.