Ord och begrepp – Sorgebarn

Detta ord hör man ibland: Sorgebarn. Det kan handla om ett ”barn” eller en idé som är ny och liten, något nytt. Men man kan också säga det om ett barn. Och jag hör hur barn ibland säger så om sig själva – Jag är familjens svarta får…

I ordboken står – smärtebarn, den förlorade sonen, tårarnas son, smärtebarn, problembarn, olycksbarn – och det är stora ord. Då jag söker på olycksbarn så får jag upp orden – familjens olycksbarn, askunge, vilsegånget får, enfant terrible, olika, paria, syndabock – och orden är tunga och otympliga, kraftfulla och borde säga mer om omgivningen än om barnet.

Och kanske förhåller vi oss till barn genom att leva dessa ord. De kanske inte ens sägs. Vad betyder egentligen ”bråkstake” och ”problembarn” och hur utvecklas synen kring på barnet då vi använder orden om dem. När rivs etiketterna bort och vad kräver vi för att de ska rivas bort?

Ordförrådet har också ordet – lyckobarn. Lyckobarn betyder – söndagsbarn, lyckorprins, en Alladin, lyckans galosch, lyckans skötebarn och gullgosse.

Hmmm!

Funderingar en söndagmorgon!

 

This entry was posted in Ordförrådet, Sorg and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.