Åldern på ”Det osynliga barnet”

Jag har fått en fråga om vilken ålder det är på flickan i Tove Janssons ”Det osynliga barnet”.

Jag skulle vilja svara att flickan är utan ålder. Flickan är också vilket barn som helst. Flickan kan vara en pojke. Det spelar ingen roll. Den osynlige i det här fallet är något som vi gått förbi, inte sett och som inte låter sig synliggöras då omvärlden inte tillåter att man finns för den man är.

Novellen kan läsas av oss alla. Den vi osynliggör, den vi synliggör och hur man använder ilskan och aggressionen till gräns för det egna jaget. Ilska och aggression är här inte våld utan ren och skär markering av vad den egna gränsen går. De osynliga blir synliga då gränsen dras.

Novellen är mycket, mycket angelägen läsning och bör läsas lite då och då av oss som är kring barn. Den är också mycket lätt att läsa för barn.

This entry was posted in Litteratur och läsning and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.