Att tänka utanför boken – think outside the book

Jag tänkte då jag läste. Jag läser och jag läser. Jag är så inne i boken. Men så läste jag vidare och en av meningarna i boken tog tag i mina minnen, satte eld på någon tanke, gav sötma åt något minne och jag hamnade utanför boken. Det är en slags textrörlighet jag tycker om. Man är inne i något och man hamnar utanför med något annat. Att man själv påverkas och låter sig påverkas. Att man behöver tänka och fundera.

Det slog mig också då jag hjälpte min son att studera. Ja, hjälpte och hjälpte, fanns intill. Att hans kunskapande handlade om att inte alls bara befinna sig i en endaste bok utan i mängder av böcker och att själv söka en mening och en förståelse i sällskap av dessa. Han måste tänka utanför boken, tänkte jag. Utan att förlora det som står där. En märklig tanke kanhända. En textrörlig. Jag läser alltså sätter jag mig själv i rörelse.

Det här inlägget postades i Litteratur och läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.