Biblioteket som en tillflyktsplats

”Jag och brorsan hade precis upptäckt att bibblan var ett bra ställe att hålla till på när det  stormade hemma. De hade öppet till sju, och om man var tyst och inte gjorde något väsen av sig kunde man sitta kvar tills de stängde. Vi brukade läsa serier eller spela spel, och när jag hade tröttnat på Tintin och Lucky Luke eller att slå brorsan i kinaschack brukade jag be Laszlo att leta fram intressanta böcker åt mig. Hela han lyst liksom upp när man frågade om astronomi eller dinosaurier. Och så satte han av längs hyllorna och kom tillbaka med stora travar i ämnet. Efter ett tag kändes det som om vi var gamla vänner. Han visste vilka böcker jag gillade, och ofta var han lika intresserad själv.”

Ur Vallgrens Havsmannen 2012, s 199 för att vara exakt.

Om biblioteket är eller kan upptäckas som en tillflyktsplats så är det sedan möjligt att från biblioteket ta sig ut på en utflyktsresa, skriver jag. 

 

Det här inlägget postades i Bibliotek/Skolbibliotek. Bokmärk permalänken.