Matematik: Sorgen över ett förlorat ämne!

Jag blev aldrig matematiklärare! Jag har undervisat i matematik i alla år som lärare. Jag valde inte utbildningen till matematiklärare. Jag valde till matematiken efter att ha gått lärarhögskolan. Jag kan bli lycklig över att jag gått lärarhögskolan på grund av att jag äntligen fick förstå vad matematik är och hur kreativt man kan tillåtas närma sig ämnet. Men min egen grundskoletid skrämde mig från matematiken under alldeles för många år. Jag förklarades inte vara naturvetenskapligt orienterad, mer en samhällsvetare. Och oj, så illa man gör när man ringar in människor på detta vis. Som om man kan och kunde.

Idag är matematik ett av mina favoritämnen. Jag integrerar det i allt jag gör och i alla undervisningar jag har.

Det är en sorg att jag inte fick nio år av utbildning i ett så spännande ämne. Stor sorg. Det är alltid illa om eleverna värjer sig för ämnen i skolan istället för att närma sig dem.

Här är vägarna till matematiken, uttryckt av en matematiklärare. Jag känner pedagogisk glädje av att läsa det hon säger och beskriver. 

 

Det här inlägget postades i Matematikundervisning. Bokmärk permalänken.