Lektionsförslag: Jag länsar kylskåpet

– Jag länsar kylskåpet, säger man ibland. Oftast då man är så hungrig att allt ska ätas och det fort. Man kastar sig över sitt lilla kylskåp och öppnar det girigt och lustfyllt – här ska ätas.

Länsa? Vad är det för ord? Nu ska jag gå till botten med detta ord. Och det kommer jag göra om jag inte sedan går till handling. Sitt stilla i ordseglaromvägen!

Läns är ett ord som hör ihop med båtar, segling och segelduk. Man seglar i vindens riktning. Det låter som en enkel sak. Man seglar inte mot vinden vilken skulle vara ansträngande. Alltså – jag kan med lediga steg gå i medvind till kylskåpet.

Att länsa då? Ja länsa har också med vatten att göra. Man befriar båten från vatten. Det låter lite tokigt om man tänker att man ska ta upp båten på torra land och helt befria den från vatten. Då kan vilka vindar som helst förlora kraft. Nej, länsa är att ta bort vattnet som kommit in i båten så att – ja, den inte blir en del av havet och sjunker.

Länsa-rbetsdirektör. Va? Vad har han/hon med ett yrke av detta slaget att göra? Man kan tänka att den personen står och häver ut vatten ur en båt och hoppas på vind i seglen så att färden över de hav av möjligheter och omöjligheter kan bli verkliga, helst de första. Medvind.

Nåväl att länsa kylskåp då? Ja, inte tömmer jag det på vatten. Det kallar jag att avfrosta. Mitt kylskåp avfrostar sig själv. Var vattnet tar vägen vete fåglarna (vilket uttryck, fåglar bryr väl sig inte om kylskåp med kanske vet de en hel del om att länsa och befria folk från mat och brödsmulor).

Jag har alltså medvind i min riktning mot kylskåpet. Här ska länsas! Alltså tömmas. Och på vad?

Jag länsar kylskåpet på det som inte finns: Det finns inte:

  • rysk kaviar
  • färska jordgubbar
  • mjölk från en ko på någon äng intill
  • senapsfrön att göra egen senap av
  • hjortronsylt
  • färsk spenat
  • ost från annan ort
  • hemgjord saft av hemligt mormorsrecept
  • sju sorters kakor som står på kylning till ett kafferep som ska hållas under dagen
  • eller en underbar deg som långsamt får jäsa i dagar och nätter

Nej, jag länsar mitt kylskåp på det enda ägg jag hittar och klämmer ut den sista kaviarsnutten ur en misshandlad och tillknycklad kaviartub och skakar lite på den tetra som står där och upptäcker att den är en ynka skvätt kvar i den. Då jag luktar känner jag att datumstämpeln passerat gå för länge sedan.

Jag tänkte att detta kunde vara en lektionsidé. Att länsa kylskåpet och drömma sig till ett innehåll som inte finns där och avsluta med vad som faktiskt fanns i det. Det handlar om att skriva dikt, listor och att verka i fantasi och verklighet. Jag tror uppgiften är lärarnära och elevnära. Vi lever med kylskåp, vindar och drivs fram av egna vindar och andras.

Det här inlägget postades i Lektioner och lektionsförslag, Ordförrådet, Skriver om ditt och datt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.