En lektion i svenska och bild – och att skapa läxa

Jag har bläddrat igenom mina undervisningar sedan jag började som lärare. Denna är från 1997. Här är en lektion, eller flera, som rör Stockholms gator från förr och nu. Eleverna fick i årskurs ett två fotografier att samtala om. Jag gick runt omkring och dokumenterade vad eleverna berättade och skrev sedan ut deras muntliga samtal till skriven text. Bilderna kopierades med text och samtalen fortsatte. Underlagen blev sedan hela klassens läsning. Jag högläste varje text. Eleverna läste sina egna och sina kompisar. Kursplanerna i svenska och bild i aktion. Så här såg det ut:

Lektionerna ska vara mycket muntliga. Eleverna ska få återknyta till sina tankar via de nedskrivna texterna. Det är mycket högläsning. Inte färdiga produkter att sätta upp på väggarna. Det är också helt ok att kopiera allas tankar och ge detta till upplysande läxa hemma.

Det här inlägget postades i Lektioner och lektionsförslag. Bokmärk permalänken.