Om jag vore rektor: Inre samling

Om jag vore rektor skulle jag samla mina skolpersonal för runda bordssamtal i skolan. Jag skulle lägga ut pedagogiska texter med dilemman, forskning, läroplan, artiklar, big five, i sidor om två eller tre, olika texter vid de olika borden, och så skulle lärare få samla sig kring dessa under en timme. De skulle få diskutera, grubbla, tänka och omsätta såväl till egen praktik och till en tänkt sådan. Jag skulle rotera och blanda skolpersonalen i olika grupper och oberoende tidigare tillhörighet i arbetslag och dylikt. Själv skulle jag gå runt till grupperna och slå mig ned och ingå i diskussionen.

Jag skulle hyra in några som antecknade det som sades i grupperna, jag skulle filma om det var möjligt, jag skulle värna dokumentationen. Under dagen skulle varje skolpersonal hunnit sitta vid fyra bord. Det femte bordet som alla samlas kring är ett gigantiskt lunchbord, dukat för alla, med god mat och rikligt med det mesta.

Jag skulle sammanfatta dagen med noteringar av det som förts fram av tankar, synpunkter och inre kraft. Jag tror skolan har möjligheter inom skolan. Jag skulle också utvärdera noggrant. Jag skulle inte ge upp om min idé om inre samling.

Det här inlägget postades i Om jag vore rektor. Bokmärk permalänken.