Klädkod Skolinspektion – mer av värdegrundens kod

Detta är sökord till min blogg. Jag läser den på två sätt.

  1. Hur ska man vara klädd som lärare då man har Skolinspektionen på besök?
  2. Hur ska Skolinspektionens inspektörer vara klädda då de är på inspektion?

Frågorna roar mig. Om det är så att Skolinspektionen är på besök vid skolan tänker jag att man som lärare klär sig som man brukar då man arbetar vid en skola. Vi talar egentligen aldrig om lärarens klädsel men när Skolinspektionen kommer börjar vi granska oss själva i sömmarna.

Hur skolinspektörerna är klädda blir en överraskning för skolan. Skolinspektörerna är där med verktyg gemensamma för skolan: Skollag, läroplan och med blick för demokrati och hur skolan kan vara en skola för alla. De har pennor och papper med sig. De klär sedan skolan i en rapport.

Hur att ta emot besök, oavsett vem som besöker skolan, är en viktig pedagogisk fråga anser jag. Jag har besökt mängder av skolor. Om klimatet är välkomnande märks det redan hos eleverna. De frågar vem man är. De håller upp dörrarna. De säger hej. Och då man möter en lärare i korridoren välkomnar de också med ett hej och vem söker du, välkommen hit och behöver du hjälp att hitta, du är välkommen och väntad. Vid en del skolor kan man gå omkring utan att bli uppmärksammad alls. Dessa koder är långt mycket viktigare än klädkoden. Själva värdegrundens kod.

Att möta eleverna är skolans viktigaste möte. Oavsett hur vi  klär oss så klär vi vårt yrke i handling och i ord.

Det här inlägget postades i Kommunikationen, Om jag vore rektor, Pedagogiska miljöer. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Klädkod Skolinspektion – mer av värdegrundens kod

  1. Magda skriver:

    Hehe… När vi hade Skolinspektionen på besök förra året bar jag, med stolthet, min rosa FLUMPEDAGOG-tröja. 😉
    Den har jag annars också, ibland…

Kommentarer är stängda.