Rabbelkunskaper

Idag utmanade jag mina elever att lära sig utantill. Vi hade jättekul. Jag skulle också lära mig utantill. Det var inte lätt. Däremot var det flera elever som inom två minuter lärt sig listor utantill. Jag önskade mig samma förmåga.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Rabbelkunskaper

  1. LenaT skriver:

    Jaa- utantillärning, rim, ramsor, tabeller, psalmer – låt de yngre upptäcka ett område där de slår oss! Ålder och erfarenhet och mognad….- ingen fördel! Du slår mig lätt kära A-M i alla dessa grenar…
    Tänk så mycket bättre jag minns psalmverserna mer än 55 år tillbaka, och tyska verben för 50 år sedan, jämfört med oregelbundna verben i spanska som jag lärde för 30 år sedan! För att inte tala om allt jag försökt lära mig av regler och utantill de senaste 20 åren….Nåja, jag har gett upp det…
    Så mycket som möjligt före 10-årsåldern, sedan med lite anstränängning går det nog till 18-20-årsåldern – men sedan -ja då är det väl bättre med annan typ av inlärning??? Eller?

  2. Mats skriver:

    Vad ska du ha den förmågan till?
    Fast Fänrik Stål skulle vara kul att kunna utantill! Vilket partytrick.

  3. Anne-Marie skriver:

    Jag skulle gärna lära mig en dikt eller två – citera lite Hamlet och visst kunna rabbla en tabell av arten totalt onödiga kunskaper… det är det där med minnet. Det var en rolig lektion och vi skrattade mycket. Det tog ungarna två minuter att lära sig det jag inte alls kunde lära mig. Det säger något om hjärnan och det säger något om utmaninagr. Anne-Marie som tackar för alla kommentarer – Lena och Mats!

  4. Plura skriver:

    Det där med utantill kunskap. Har en mor som är suvrän på det att citera texter ordagrannt.

    Själv vrålläste psalmverserna inför lördagens utantill läsning. När det var gjort var allt borta. Orden har aldrig stannat i mitt huvud men bilder, platser, siffror, personer och händelser.

    Det finns tydligen olika sätt att lära sig utantill. Det skrifliga har jag bara lärt mig vart jag kan hitta och på vilken sida. Tyckt genom livet att det var onödigt att lära mig vad som stod, bara var det finns när jag behöver det.

    Så olika vi kan något utantill, reflekterar Plura en onsdag fm.

  5. Lena T skriver:

    Apropå Hamlet – utantillkunskaper kan vara störande också. Jag retade mig på att mina utantillcitat från Hamlet inte stämde med den moderna föreställning jag såg på Stadsteatern häromdagen! Tyckte t.o.m. att de missat blankversen ibland! Ja, ja gamla klassiker – o gamla tanter (som var Shakespearefantaster tidigt i åren -och så förblivit!)- omoderna är vi.

  6. Anne-Marie skriver:

    Hej Lena T, Jag vill bara skriva att jag är glad att du är här igen, har saknat dina läsarögon. Anne-Marie

Kommentarer är stängda.