Skolbildande

Det sitter en mamma på en buss. Vid sidan av henne ett barn. Barnet ser på sin mamma. Mamman ser på sitt barn. De är resande. Till skolan. I ett nytt land, på en buss, på väg till en skola. Nya ryggsäcken är ännu tom. Skolan ska fylla den. Mamman och barnet möter det svenska samhället då barnet börjar skolan. Den bilden.

Pojken som reste till skolan reser också därifrån. I händerna några läxböcker. Läser hemma för att lära sig. Hemma talar man bekvämt och ledigt ett annat språk. Det språk man också kan läsa på. Läxan i svenska språket är främmande. Det äventyrliga i att eleven inte kan den utan behöver stöd för att förstå. Den ensamheten. Den bilden.

Pojken ska bli pilot. Han älskar kartboken. Han älskar allt som har med överblick att göra. Världen får gärna breda ut sig över hans skolbänk. Han lever i kursplanen för geografi om han får göra det. Slå igen bok eller håll den öppen visar med några gester vilken kultur eleven får lära sig i. Den kartboksbilden.

 

 

 

This entry was posted in Skriver om ditt och datt. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.