Matematiska förkortningar – hur uttalar vi dem

Hur uttalar vi saker och ting? Det är viktigt att lyssna in hur eleverna uttalar förkortningar då de läser dem. Jag minns hur jag hittade på vad hg betydde då jag var liten. Jag visste inte riktigt vad det stod för. Jag hittade på  ordet HÅGE. Om någon lyssnat på min matematiska läsning skulle jag kunna ha fått gott stöd i att förstå saker och ting rätt. Idag är jag ytterst noggrann med hur mina elever läser sina matematiska texter.

För att utmana och utveckla kunskaper i matematiskt språk måste jag också förvalta min muntlighet och uttrycka och begreppa språket så att eleverna också hör och medvetandegörs via sin lärare. Så tänker jag. Alltså talar jag noggrant om begreppen.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Matematikundervisning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.