Välkomna sexåringarna och nyexaminerade lärare

VÄLKOMNA NYA SEXÅRINGAR OCH NYEXAMINERADE LÄRARE IN I SKOLVÄRLDEN!

Vilket ansvar vi alla har!

-Välkomna ni nya till skolan! Välkomna alla sexåringar som ska berika oss lärare under så många år. Åh, så spännande med er nya lärare, hur vill ni bli bemötta av oss gamlingar?  Hur ska vi förvalta er så att ni får komma in i yrkets rikedom? Vi ska värna om er  och ge er en plats för möjliga utmaningar och spännande lärande.Det här ska bli mycket berikande.

– Ja, självklart tar vi till vara på det ni kommer in i skolan med, var vore en skola annars, detta är en skola för utveckling. Vi behöver er. Såväl sexåringarnas nyfikenhet och alla de saker en sexåring redan kan. Och ni lärare, så spännande att just ni kommer med det som kanske vi inte vet. Det nya från lärarhögskolan. Idéerna som kan och ska befrukta det vi gjort här så länge. V behöver nya ögon på det vi gör och ska utveckla.

– Nej, lyssna inte på gamla väggar. Om de talar för högt så ska vi tapetsera om. Väggar som uppfostrar oss ska vi inte längre ha. Ja, visst, vi är aktiva i HUR vi ska genomföra och tänka nytt kring våra uppdrag.

– Men så roligt, vill du genomföra en förändring, kan du göra den i din klass och berätta generöst hur det blev och hur jag kan få lära mig av dig… jag är lite osäker på det nya men nyfiken på hur du tänker…

– Åh vilken härlig sexåring, han kan redan läsa…nu måste vi grubbla på hur han ska få utveckla just sin läsning.

– Egenheter ser vi som en möjlighet att skapa pedagogik kring, själv är jag en alldeles speciell lärare som inte är så duktig på att sitta still. Nej, jag tror att vi får titta på miljön och inte på din dotter. Det finns säkert ett och annat att tänka på kring undervisningen.

JAG HAR TÄNKT OLIKA DIALOGER KRING BEMÖTANDET AV NYA ELEVER OCH NYEXAMINERADE LÄRARE.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Välkomna sexåringarna och nyexaminerade lärare

 1. sspirit skriver:

  Vad säger det om oss om vi inte är generösa och välkomnande med de nya och unga? Neeeeeeeej, jag vill inte tänka på det.
  Du öppnar så spännande vägar med dina tankar, Anne-Marie.

 2. Anne-Marie skriver:

  Jag säger inte att vi inte är – men jag tror vi ska utveckla en relation till hela skolan hela tiden. Det ska vara en glädjande och nyfiken värld som tar emot nya. Skolan ska vara rik och självförtroendeingivande. A-M

 3. sspirit skriver:

  För ett tag sedan en kollega presenterade mig inför en ny kollega: Här är S. som älskar ”jobbiga” ungar, studenter, PRAO elever och vikarie och irriterar sig på rutiner. Vi skrattade högt, men en smula sanning fanns i skojet.

 4. Maria skriver:

  Jag hoppas du får rätt i detta!! Jag skräms lite av de historier som går om nyexade lärare som kommer ut och kämpar för förändring ett tag.. och sedan anpassar sig för att det inte är värt allt slit. Jag drömmer om att de bygger nya skolor i Stockholm och att jag kan få börja på en sådan när den startar upp, lagom till jag är nyexad, utan talande väggar och med en större chans att få vara med och påverka.

 5. Anne-Marie skriver:

  Ja, vi ska ta hand om alla nyanlända och nyinträdande i skolan. Det är ju hemskt om inte början får bli härlig. Det tar udden ur själva skolan om vi inte förmår det. Jag tror att vår värdegrund skulle få sig en ordentlig törn om vi inte kunde. Du ska välkomnas ut i yrket Maria, framtidskollega! //A-M

 6. Maria skriver:

  Tack 🙂

 7. Malin skriver:

  Så önskar jag bli bemött. Så strävar jag efter att bemöta.

  Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.