Veckan pedagogikprogram för egen del

Humlan Fllyger 141 Det är fullt av pedagogik denna vecka. Jag har talat i dagarna fyra… och blir så fullmatad av tankar och tankegångar. Jag tänker i form av lärande och Vygotskij. Jag tänker på lärande utveckling. Det jag själv lär mig. Jag lär mig hela tiden. Jag blir mer och mer medveten om de pedagogiska tankegångar jag själv har då jag ständigt får uttrycka dem, bemöta dem, pröva dem och ingå i dialog med mig själv, med mina elever och med de som lyssnar på mina föreläsningar. Detta är det Vygotskij menar med att ha tankarna åtkomliga genom att yttra dem, samspela med dem, utveckla dem i det muntliga. Jag talade på Teachmeet, det var en sjuminuterstalk, och tänkte genast att samtliga lärare borde få den förmånen att tala en 3-5-7 minuters talk inför sina kollegor i skolorna – och berätta om sin pedagogiska tanke eller något genomförande man gjort i sina klasser – för att just åskådliggöra såväl för sig själv som för andra.

Det kan låta hemskt och svårt att föreslå det här. Men någonstans måste vi börja ta till orda kring det vi gör och i en slags gemenskap med kollegiet och skolan samt med uppdragen och dokumenten – allt för att skapa bättre förutsättningar för eleverna.

Det skulle också visa och tydliggöra det klimat som finns inom skolan och inför kollegiet. Värnar vi varandra så kommer vi också tillåta oss misstagen, försiktigheten, osäkerheten och värna om det som kan bli delat och upplevt, utvecklat i den gemenskap vi är då vi lär oss. Jag har den visionen… om skolan som kastar ut Jante ur lärarrummen, som hurrar Hurra till goda idéer, som tillåter prövandet och lärandets alla krumbukter… generositet mellan varandra.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Föreläsningar jag ger, Vetenskap och teori och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Veckan pedagogikprogram för egen del

 1. Öpedagogen skriver:

  Hipp, hopp HURRA! säger jag till denna idé.

 2. Anne-Marie skriver:

  Så tänkte jag också. Må gott, Anne-Marie

 3. Lena T skriver:

  YES!! -Ut med Jante -åtminstone i skolan! Åtminstone bland personalen. Åtminstone bland pedagogerna. de ska ju vara föregångare….OH A-M -du har så rätt – som vanligt!

 4. Kerstin Sandberg skriver:

  Jag välkomnar alla goda förslag och här hos dig ser jag många. Att ge varandra några minuter för att delge en tanke/ett tänk eller en härlig konkret upplevelse i klassrummet tycker jag låter alldeles strålande.

  Se där, nu ”vågade” jag titta fram igen.
  Kerstin

 5. Anne-Marie skriver:

  Det var roligt att läsa, återkom gärna med flera idéer/Anne-Marie

 6. Kerstin Lindfors skriver:

  Du var en strålande 7 minuters talare…fångade ordet,oss och det som finns mittemellan!

 7. Anne-Marie skriver:

  Det glädjer mig att höra… jag tyckte alla var goda förmedlare av goda tankar och framtidsvisioner. Så som det ska vara…blir väldigt roligt nästa gång. Anne-Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.