Berätta för mig: Varför heter förskolor det de heter?

Berätta för mig; Varför heter förskolor som de gör? Det är en fråga och jag är absolut inte kritisk. Vill bara veta av ren och skär nyfikenhet.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Berätta för mig: Varför heter förskolor det de heter?

 1. Anna skriver:

  Menar du varför det döps som de gör – alltså ”Sandlådan” ”Karlavagnen” osv? Fantasin flödar i alla fall – men jag är inte den som kan tala om varför. Bland privata/föräldrakooperativa alternativ tycks det dessutom vara lite poppis att kalla dem för ”barnstugor” – en reaktion mot den ökade skolifieringen kanske?

 2. Anne-Marie skriver:

  Ja, jag tror det första – varför heter de Sandlådan…? Varför heter skolor som de gör? Är det ortsnamnsskolor? A-M

 3. Plura skriver:

  Tja, vad vet jag.

  Men den skola jag tog de första stapplande stegen i heter Slottskolan. Varför undra kanske någon. Inte låg den i Stockholm i varje fall. Men det låg ett slott på platsen som brann ned på 1500-talet. Så namnen har i fornstora dagar (folkskolan byggdes 1905)haft anknytning till ort eller plats. Vilket skulle bevisas. Plura

 4. Mats skriver:

  Jag har arbetat på Östra Fäladens förskola – den är döpt efter gatan som faktiskt var Anita Ekbergs uppväxtgata. Den är känd för att hon en gång har kallat gatan ”East Fälad street” och det hade malmöborna väldigt svår att förlåta henne.

  I Malmö döptes förskolorna länge efter kvartersnamnen – men det ändrades när förskolorna i stadsdelen Rosengården skulle få namn. Ingen trodde att ”taxeringsintendenten” eller ”kronofogden” skulle vara lämpliga förskolenamn – så det fick bli gatunamn i stället.

 5. Linda Brännström skriver:

  Hej

  intressanta frågor? Vi i skellefteå har massor med puttig nuttiga namn på förskolor.
  Har du hittat något bra namn? Jag har varit på studiebesök i boden på Barncompaniet och deras förklaring och förankring i varför förskolan heter så var super bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.