Skolans nästa generation

Vi talar så ofta om ”den nästa generationen” och då handlar det om det nya som ska ersätta det gamla. Det nya är mer anpassat, format och har något extra som den där generationen just nu inte har. När företagarna talar om nästa generation så gör de det med en slags stolthet, som om de funnit ett slags svar som ännu inte någon ställt, men att just den nästa generationen kommer betyda något bra för mänskligheten. Nästa generation handlar då om något ickemänskligt – alltså en sak.

Om vi antog samma perspektiv för de elever som är elever idag men nästa generation samhällsbyggare, arbetande, utvecklande och i ledande funktioner i samhället, och som busschaufförer, dagvaruhandlare, sjuksköterska, doktorer … ja, nästa generation … då kräver det att vi filar på det dagliga, spetsar till våra undervisningar, lägger till det som samhället inte har idag men behöver imorgon. Idag letar vi mest efter de fel som kanske i morgon betyder just det rätta för att innovatera det som absolut måste tänkas i nya banor.

Så tänker jag – låt oss förvalta nästa generation. Om man tänker efter så kan all utveckling av ”nästa generation” inte bli någon nästa generation över huvudtaget om vi inte har utvecklat ”nästa generation” självförtroende att ge sig i kast med det som är just nästa generation, oavsett vad.

Det kräver något av oss att vi tänker så – nästa generation!

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Skolans nästa generation

 1. Lisa skriver:

  Självklart ska vi tänka framåt, och tänka nästa generation, men vi får inte glömma ”förra generationen” mitt i allt innovativt tänkande. Jag har en känsla av att vi ofta missar våra kloka gamlingar.

  Var ska ”förra generationen” ta vägen? De kanske har ett och annat matnyttigt att delge nästa generation, men tar vi tillvara på den möjligheten eller är det ättestupan som gäller för de som inte orkar hänga med i snabbtågsfarten?

  Läs mitt inlägg om min gamla mamma så förstår du hur jag tänker. Kolla eliekb.blogspot.com ”Är IT ett måste? Och sociala medier?
  (18 juni 2010)

 2. Anne-Marie skriver:

  Jag är alltid närvarande i det historiska. Jag behöver förtydliga den. Den förra generationen har absolut betydelse för oss, men överallt talar man om nästa generation – som om något är viktigt här och nu – men nästa generation i det mänskliga talar vi mycket sällan om. Däremot talar vi om att vi ska tillbaka … därför nämner jag det så…

Kommentarer är stängda.