Tre böcker köpte jag idag

 • Martha C. Nussbaum: NOT FOR PROFIT – why democracy needs the humanities
 • Tove Jansson: Farlig midsommar
 • Främmande ord. Ordbok över lånord i svenskan.

Ur den sistnämnda tar jag genast ett främmande ord – Berså. Ja, det är så främmande för mig för jag har ingen sådan. Det är en lövsal. Och jag har bara skolsalar. Så därför är ordet berså inte så bekant för mig. Däremot är balkong bekant. Balkong förefaller mycket främmande för mig, mer främmande än när jag står på min verkliga balkong. Så här beskriver man det främmande ordet balkong.

utbyggnad med bröstvärn framför fönster eller dörr.

Nu blir jag verkligen orolig. Jag hittar inte bröstvärnet? Här har jag levt med en balkong utan att veta vad det egentligen innebär. Den här boken vänder upp och ned på mina uppfattningar och begrepp.

Sen är jag lite trött på Carpe Diem, så därför blir jag lite glad när det står att carpe diem egentligen betyder plocka dagen. Det var Horatius som sa det en gång för länge sedan. Hur man vet att han sade det är en sak för den källkritiske att granska. Jag undrar hur det LÄT när han sa det.

 • Var han arg?
 • Var han glad?
 • Skrattade han så han kiknade då han sade detta som vi alla nu säger lite till mans?
 • Sa han det kärleksfullt till sin älskade?
 • Viskade han det till en fånge?
 • Mumlade han i skägget?
 • Käkade han Mariekex då han sade dessa ord?
 • Fanns det Göteborgskex då Horatius kom på de här orden?
 • Knaprade han morötter och berättade att man kan plocka dagen… men egentligen menade han att han skulle plocka morötter?
 • Satte han kaffet i vrångstrupen och tyckte att han fann sig då han sade – Plocka Dagen?

 • Det finns många frågor att fundera över och skapa lite oreda med. Om man plockar dagen betyder det att om man plockar dagarna från måndag till fredag kan göra en liten dagsbukett och ge bort på lördagen då?

Nej NU får du sluta Anne-Marie, så här kan du inte hålla på.

– Joho, kan jag visst, svarar jag.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.