Bokslukaren som vaknade till liv

Bokslukaren vaknade

ålderslös

hungrigare

Man sa att jag var en bokslukare. En bokslukare läser och läser och läser och läser. Det handlar om en hunger, en livgivande hunger, en vetgirighet. Bokslukaren vill böckerna. Letar sig fram till dem. Läser utan pardon. Bryr sig inte om vad andra tycker. Upptäcker. Tycker om. Försvinner från plats och sällskap. Som liten varnades jag för alltför mycket bokläsande. Vad gör läsningen med barnet undrade man. Det var lite spännande att inte få läsa och hitta lösningar hur att få läsa. Smyga med boken. Gömma den under huvudkudden. Ta med den in på toaletten. Läsa sig nyfiken. Läsa sig in i något man knappt kunde hitta på själv men som man efter att ha läst absolut kunde förstå och bygga vidare på. Jag hade tur. Ingen satte böckerna i händerna på mig. Jag letade reda på dem själv. Men å andra sidan. Det fanns inget annat som konkurrerade med en bok. Leken möjligtvis. Vardagen givetvis.

Denna sommar vaknade bokslukaren till liv. Jag har läst i timmar. Längtat till boken. Velat handlingen. Tyckt om mina tankar. Älskat mina känslor. De tankar och känslor som ger samklang och gör att texten får ett liv inom mig. Läser sådant jag märker påverkar mig, får mig att reagera, lära, tänka och känna. Läser noga tidningarna. Hamnar i en slags kroppslig ro trots att hjärnan vaknar till liv och vill ha roligt. När hjärnan har roligt så arbetar den.

Jag har stängt ner streamingtjänster. Kunde göra det efter att jag läst några böcker. Upptäckte att jag inte längre ”behövde” den form av underhållning. Nu är det SVT och det räcker bra. Det är mycket tid som försvinner till något vi inte väljer eller bestämmer oss för. Jag hamnade i serier. Jag slötittade bort min tid. Med läsningen hålls jag konstant vid liv och känner av livet i mig. Jag tänker, känner, upplever och aktiveras. Denna aktivitet håller jag fram. Den gör att jag tycker om mig själv. Den ger mig ingen ångest, den ger mig ingen oro för min inaktivitet. Den ger mig lust.

Jag prövade att inte läsa en sommar. Usch så jag tynade bort. Denna sommar gör jag precis tvärtom. Läser för att läsa. En pånyttfödd bokslukare.

Hej HOPP

Anne-Marie Körling

 

Det här inlägget postades i Synligt läsande. Bokmärk permalänken.