MATEMATIK: Dela lika är aldrig någonsin dela lika

Om vi delar på en godisskål så går den faktiskt sönder. Om vi delar innehållet i en godisskål så delar vi broderligt och systerligt på det som finns i skålen. Om jag inte tycker om salta fiskar så väljer jag att inte ta dem trots att vi delar lika. Då avstår jag från salta fiskar och någon får sina fiskar varma och kan ta några fler än två. Om jag vill kan jag förhandla och fråga om jag istället för salta fiskar får ta röda gelehjärtan så är det så att vi erbjuder och värderar. Oftast är det mycket delande och uppdelande av delarna i godisskålen. Jämt delat blir det inte riktigt. Det blir olika trots att vi delar lika! Väldigt olika faktiskt. Kanske det är den matematiken vi ska undervisa om.

Det här inlägget postades i Barns rättigheter, Matematikundervisning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.