Strykpedagog och något om barnaga!

”Om en pojke slår sin lilla syster, slår modern honom – och tror att han skall nse skilllnaden i det stryk han får och det han gav, samt förstå att det förra är ett rättvist straff, men det senare är en ful handling! Barnet är en skarpare logiker än så och känner att saken är alldeles densamma, ehuru modern ger den ett annat namn.”

Ellen Key: Barnets Århundrade, 1912

I samma skrift vädjar Ellen Key till lärarkåren att hjälpa till att häva den aga som också förekommer i skolorna, dvs, av strykpedagogerna, och att dessa genom att häva vad den offentliga uppfostraren – läraren – angår, skulle hans kår i fråga om intelligens och självkultur icke kunna höjas på ett verksammare sätt än om lagen /… / förbjöde allla kroppsstraff.

Jag läste det här och tänkte ganska så ordentligt på innehållet och vad vuxna kan klä sina handlingar i vackra ord för att de har språket och makten och hela härligheten!

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.