Skolstarten för eleverna!

Då eleverna börjar skolan, deras första skoldag, måste det vara en högtidlig och glädjefylld dag. Eleverna må känna det de känner av obehag, nervositet, rädsla och glädje, nyfikenhet och ja, allt – men alla som är i skolan ska visa glädje, nyfikenhet, vilja att mötas och att det faktiskt är en stor dag för skolan då eleverna kommer.

Jag skulle önska att alla som arbetade i skolan under första tiden hade stora namnskyltar på sig så att anonymiteten försvinner. Jag skulle också önska att det bara fanns en ingång öppen till skolan och att all personal, lärare, rektor, mattanter, stod och mötte upp eleverna, tog i hand, hälsade, log och visade mottagarglädje. Jag skulle vilja att rektorn höll ett sjudundrande välkomsttal för samtliga elever där kraften låg vid att skolan var och är en mötesplats, en tummelplats för idéer, lärande och utveckling. Eleverna skulle få uppleva att skolan var en plats för dem och att fokus låg vid det som skolan och eleverna tillsammans kan och kommer att åstadkomma av lärande. Kraft! Skolans inneboende kraft!

Jag skulle också önska att matsalen var smyckad för ett riktigt bullkalas där bulldoften retade bullätarlusten och att mjölken till var riktigt kall. Borden dukade med blommor och dukar. Inget spring och hämta utan sitta-ned och umgås. Mjölkbringare på borden, bullfat på borden, glas med servetter.

Och då det är dags att gå hem så finns det bara en väg att gå ut så att hela skolpersonalen återigen kan visa sig, tacka för dagen, säga hej då, ta i hand och unisont vinka hej då. En sådan skolstart skulle jag önska mig att skolan gav eleverna.

Under efterföljande vecka skulle varje klass under olika turer göra en walk-around-the-school så att eleverna kunde få uppleva skolan i sin helhet. En rundvandring med berättelserna om skolan. Detta kunde förberedas med att varje lärare skrev något om sitt favoritämne, hur länge de arbetat vid skolan, något märkligt intresse de själva har och vilken bok de läser just nu. Det sista tycker jag lärare ska tala mycket om – sin egen läsning.

På detta vis kan skolan presentera sig för eleverna! Och det kunde vara gott! 

PS – Jag ska fila på ett välkomsttal till eleverna!

 

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.