Den utvidgade timplanen?

Jag tycker inte om timplanen. Jag tycker om andra planer men inte just denna plan. Om ett undervisande fokus är tillräckligt intressant så existerar inte tiden. Men den organisation som timplanen medfört är missförstått och skapar allvarliga hinder för lärandet.

 • avbrott i lärandet
 • delar istället för helheter
 • då elever börjar bli fokuserade avbryts processen
 • ämnen separeras och lärandet integreras inte i vartannat
 • undervisande fokus går förlorat

Jag funderar också i termer av den utvidgade timplanen – den som gör att eleverna får läxor och ska göra uppgifter hemma som inte hinns med i skolan. Då är det flera olika timplaner som råder för eleverna. Jag ingick i en diskussion om elevernas tider och lärarnas tider. Och hjälp – lärare upplever att de inte hinner – och elever är stressade så att de får ont i magen, tyngda av läxor och inlämningsuppgifter.

Det är en illa förvaltad timplan eller snarare en timplan som inte är en plan alls…

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Hinder för lärande, Skolorden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Den utvidgade timplanen?

 1. Kersti skriver:

  I den vardag som de rörelsehindrade barnen lever i är timplanen bara av ondo. Det är ett hinder som omöjliggör lärande och gott samarbete. De skulle kunna få så mycket med sig men nu blir det bara stress och snuttifiering. Timplanen är en av de saker som gjort det så otroligt svårt för att inte säga omöjligt att få ihop habilitering och skola. När det skulle kunna vara så bra så enkelt. Jag skulle vilja skrika och demonstrera. Vem för de normalbegåvade svårt rörelsehindrade barnens talan i skolvärlden?? De känns som en helt bortglömd grupp. Kanske passar inte mitt lilla utbrott här men jag känner mig så maktlös och vet inte riktigt hur jag ska kunna påverka.

 2. Anne-Marie skriver:

  Ja, men om vi tänker utanför tiden… så är det ju själva lärandet vi ska ägna oss åt… ett slags fokus… jag håller på att utveckla ett nytt tänk. Stora kramar Kersti, A-M

 3. Kersti skriver:

  Å det tänket vill jag gärna höra mer om. det behövs för att kunna kliva utanför ramen och stödja livslärandet och i det behövs vi alla. kramar

 4. Anne-Marie skriver:

  Ja, bästa du, klart du ska ingå i den diskussionen! Du är ju redan där! A-M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.