Lgr 11: Generositet bör prägla skolan

Skolan ska vara generös! Om vi grubblar på detta ord – generositet – så kommer vi finna att det har många viktiga innebörder. Tolerans bland annat. Generositet är ett förhållningssätt. Det handlar om att ge, vara tolerant, om att ha ett öppet välkomnade anslag. Det handlar om att värna mötet med människorna i skolan. Ja, alla i skolan. Säga godmorgon, ge feedforward, möta oliktänkande, möta förslag, lyssna klart och noggrant, ge tid, visa förståelse, ge utrymme … ge rösträtt och att värna den rätt man själv har. Generositet handlar om att inte låta någon försvinna bort, en undran och förundran, ett omslutande, en utsträckt hand. Skolan ska vara generös. Eleverna är där! Lärarna likaså! Lokalvårdaren, rektorn – ja alla, alla! Hur möter vi varandra? Hur generös är skolan för mig? För dig? För oss?

Det här inlägget postades i Styrdokumenten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.