”Med egna ord” skrivuppdraget för eleverna

 

-Nähä, tänkte jag. Vi kan inte be eleverna att tidigt skriva med egna ord. Hellre låna hejvilt av författare, lärare och kamrater. Det lånade blir sedan så eget därför att man tagit sin start ur en författares ord och meningar. Jag har alltid sagt till mina elever att de får låna av vem som helst, att det är tillåtet att låna och pröva andras meningar. Det har alltid lett till att eleverna vågar att skriva och skriva personligt och uttrycksfullt på sina egna sätt. Låna på! Låna författarens ord. Låna ur ordförrådet. Fritt fram. Och självklart får man skriva eget också. Om vi nu ska kalla det så.

Läs ovanstående text, om Mimmi (Viveca Lärn Sundvall) och hennes telefonsamtal med sin mamma. Läs hur eleven själv fick skriva in sig, genom att låna skrivkraft av författaren och lägga till själva mammarösten. Jättekul uppgift:

Ha det pedagogiskt gott därute! 

 

Det här inlägget postades i Strategier, Styrdokumenten, Svenska, Svenskämnet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på ”Med egna ord” skrivuppdraget för eleverna

 1. Fröken Jo skriver:

  Hej!
  Vad härligt att fler är på samma spår! Tack så mycket för länkningen till min blogg, det var roligt att se. Du var viktig för mig precis när jag var nyexad, och när vi sågs på Rikskonferensen, så det känns extra kul.
  Ha en härligt pedagogisk eftermiddag!

 2. Linda O skriver:

  Vilken fantastisk övning. Något att sno!

 3. Anne-Marie Körling skriver:

  Linda – snodela! Må gott ni två gensvarare. A-M

Kommentarer är stängda.