”Bra bemötande botar bäst”

Jag läser i DN om hur vården ger absolut bäst effekt om kommunikationen är god mellan den som söker hjälp och den som ger bot. Det fungerar inte om man som läkare, sjuksköterska eller någon annan inom vården slarvar med relationen och kommunikationen. Man mår inte bra om man bemöts illa.

Det är precis vad som gäller för skolan. Bemötandet, kommunikationen och känsla av att ingå och tillhöra skapar förutsättningar för lärande mellan alla parter – rektor -lärare, lärare – elev, skola – förälder, elev-elev – ja oavsett så handlar det om att bli lyssnad till, bli bemött, få ingå och själv få kommunicera sina behov. Om sjukvården botar med bra bemötande så lär skolan bli en plats där vi blir bra på samma sak. Det finns mycket i artikeln som också kan gälla skolan. Bör gälla skolan.

 

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen. Bokmärk permalänken.