Sångerna vi lär i skolan – och styrkan i den mänskliga stämman

Musik var alltid ett viktigt ämne för mig i skolan. Jag mötte sånger jag inte kunde trots att jag kom från ett musikhem. Jag lärde mig sjunga i kör. Jag lärde mig att lyssna in andra stämmor. Jag lärde mig om olika länders musik. Jag lärde mig att sjunga ut och ta stöd från magen. Jag lärde mig att vara människa! Jag har alltid burit med mig skolans musik.

Och då vi talar om skolan, det vi lär där, finns det sådant vi bara lär där och ingen annanstans. Så unik är skolan. Jag skulle gärna ha deltagit i Norges viktigaste allsång igår. Nej, inte allsång, utan kraftsång och gemensamhetssång. Vi är vi ihop. Och sången har fört oss samman. Tonen som vi skapar är en grundton för det mänskliga. En durklang i det som annars kunde gå i moll. Skolan gjorde sången möjlig att förenas i.

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen, Lektioner och lektionsförslag, Musik, Värdegrunden, Verkligheten. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.