Att skapa pengar och att utbilda om ekonomi

Jag läser en mycket intressant och omskakande bok om det som berör och påverkar mig mest av allt: Pengar. ”Vad är pengar” heter boken och är skriven av  Andreas Cervenka. Jag tänkte jag skulle läsa den för att få ett litet hum om det jag dagligen hanterar och den jag blir med pengar i näven. Pengar… ja … vad är nu det?

Det räcker med att läsa de första två kapitlen för att inse att pengar inte finns. Och det ställer till det i hela mitt system. Vem är jag nu? Vad har jag för faktiska pengar? Vad rör sig inom pengavärlden och pengavärdet … vad är det?

Jag tänker också skola. Hur lite talar vi om att eleverna är under en utbildning som ingen talar om. Den att bli konsument. Eller vad värre är – de kanske föddes till det. Kanske är det vi vuxna som utbildats till konsumenter? Varför talar vi så lite om vår ekonomi och varför lär vi inte om det som berör oss dagligen och som har så stor påverkan på våra liv och våra möjligheter? Jag tror vi vill blunda. Eller lär vi oss att inte ta pengar på allvar. Det är ju så lätt att skapa nya.

Jag tror jag kommer få en hemsk läsupplevelse. Jag fortsätter in i kapitel tre. Nya begrepp om det viktigaste och kallaste av allt tornar upp sig i meningskonstruktionerna. Och jag blir iskall.

 

Det här inlägget postades i Litteratur och läsning, Ordförrådet. Bokmärk permalänken.