”Dålig och god pedagogik”

Det är egentligen en märklig ordkombination – dålig pedagogik. Det är kanske ordkombinationer som dessa som gör oss rädda för att misslyckas med en endaste lektion. Att vi inte kan leva upp till föreställningen om den goda pedagogiken. Och vad som är god pedagogik undersöker vi inte. Men vi tror vi vet. Och så föreställer vi oss vad det kan vara för något. Och våra föreställningar är kanske skolans problem. De är inte uttalade, utsagda eller undersökta. De är dolda, tysta och mycket levande. Kanske sätter de krokben på oss, kanske är det en möjlighet att undersöka begreppsparet dålig och god pedagogik.

Vad är det vi talar om? Vad är det vi benämner? Vad är det vi tror? Vad är det vi är rädda för? Varför är vi rädda? Och så kan vi tillsammans läsa rapporter och forskare som undersökt saken.

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen. Bokmärk permalänken.