Engelsk matematik

Jag har alltid undervisat en del av matematiken på engelska. Det är ett internationellt sätt att lära sig matematik och de matematiska begreppen måste vi förstå och matematiken används på flera språk. Jag ser det mer som en demokratisak.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Lektioner och lektionsförslag, Matematikundervisning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Engelsk matematik

 1. andreas g. skriver:

  …..”integers”, ”rational numbers”, ”fractions”, ”irrationals”, ”binomials”, ”pure quadratic equations”, ”imaginary numbers”, ”complete equations of the third degree”, ”proportion”, ”ratio”, ”square”, ”cube”, ”progression”……..

  I somras gav Cambridge library ut en nyutgåva av Leonhard Euler’s klassiska bok ”Elements of Algebra” för studenter, och när jag nu läste den hade jag dagens matematikundervisning i åtanke.
  Boken är jättebra och den första delen skulle mycket väl kunna vara ett alternativ eller komplement för algebra studier på högstadienivå/eller gymnasienivå, när eleven lärt sig behärska engelska bra.
  Vad som skiljer ut denna boken från vanliga matteböcker är den konsekvens och det helhetsgrepp av elementär algebra som Euler tar och den djupa förståelse han ger, men det är ändå en bok för alla.
  Han utvecklar systematiskt Algebra från vad matematik är för något till den punkt där fjärde grads ekvationer kan lösas först exakt och sedan approximativt.
  Men det är inte bara ren matematik utan även flera praktiska exempel och tillämpningar som kan göra boken intressant för skolan.
  En del material tror jag inte finns med på agendan i skolan, som tex Cardanos regel, utveckling av rationella uttryck i oändliga serier, polygona tal, eller hans behandling av rötterna till binoma tal. Men för det mesta borde materialet var densamma och boken känns förvånansvärt modern för att vara över 200 år gammal.

  Euler skrev boken i slutet på sin karriär, när han var total blind, och han hade därför en skrivare som han hade anlitat som egentligen var skräddare till yrket, och det var han som skrev vad Euler dikterade. Det står i introduktionen att denne man som var helt okunnig i matematik efter att han hade avslutat boken blev en expert i elementär algebra!
  Leonhard Euler var förutom en av de största matematikerna även en lysande pedagog.

  Bara ett tips!

  andreas

 2. Anne-Marie skriver:

  Andreas, tack för tipset. A-M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.