Det lilla barnet förstår språket ordagrant

Körling fotograferar 2010

Vi säger så mycket till våra barn som de senare måste förstå att de inte ska göra. Vi säger – Upp och hoppa! men blir arga över själva hoppandet. Vi säger – Spring och hämta den. Och när vi ser den lilla ungen springa iväg så säger vi genast till att ungen inte ska springa. Vi säger – Hoppa i säng! men i samma stund som den lilla ungen hoppar i sängen skriker vi att – Du får inte hoppa i sängen!

Så vårt språk betyder inte precis det vi säger. Att det är så tar det en tid att förstå. Ibland förstår man det aldrig.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Hinder för lärande, Pedagogik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Det lilla barnet förstår språket ordagrant

 1. Plura skriver:

  Så sant – ungar är omedelbara.

  När vi vuxna slänger ur oss dessa ordsammansättningar har vi en erfaren underfundighet – ett ordspråk som betyder något helt annat än ordens betydelse. Ungarna tyder orden och därmed handlar efter dem.

  Tänk vad skönt – ibland kan man tycka att vi vuxna skulle vara lika omedelbara.
  Plura

 2. Anne-Marie skriver:

  Ja du – upp och hoppa. TÄnk om vi sa till barn – gå långsamt till … men vi använder språket lite som vi vill och ofta skyndar vi på barn. Vi skyndar på dem… hela tiden. När får barn ta det lugnt… och göra i egen takt…springa eller maka sig fram. A-M

 3. Elisabeth skriver:

  Hej A-M
  Min dotter har i höstas fått en diagnos med Autismliknade tillstånd och har många likheter med Aspergers syndrom. Hon tolkar bokstavligen det man säger. Härommorgonen sa jag till henne att du måste tvätta ansiktet och borsta ditt hår för det ser ut som om du inte vaknat och fortfarande sover. Hon gjorde stora ögon och sa att hon verkligen inte sov fortfarande utan var vaken. Jag menade att man har ju lite ”morgongrums” i ögonen etc. och det hör till morgontutiner att tvätta sig och borsta håret. Hon lär mig mycket!

  /Elisabeth

 4. Anne-Marie skriver:

  Jag tycker du har ett så vackert anslag – att du lär dig av din dotter. Och vi ska tänka på hur vi formulerar oss. A-M

 5. sspirit skriver:

  2-åringen som svarar på frågan ”hur gammal är du?” med ”du är gammal, jag är bara barn”.

  Så klok, så klok!

 6. sspirit skriver:

  Eller backläxa från en 3-åring som håller på att göra illa sig i leken med en andre. Och jag i ren panik ingriper med att säga ”det vill jag inte se! och får svaret ” släck lampan, då!”

 7. Anne-Marie skriver:

  Härligt. A-M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.