Ekonomiskt CV, kreditbetyg och några tankar om Pippi Långstrump

SAGA- jag vill ha 5-00 - Körling ritar en saga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag läste om det viktiga ekonomiska CV som vi behöver lära oss något om. Vi lämnar ju avtryck efter oss då det gäller vår ekonomi. Och då vi minst anar det gör någon en kreditupplysning om vår ekonomi. Ett slags CV. Om detta bör vi undervisa mer. Vad är att ta lån? När görs kreditupplysningar? Vad står det i ett utdrag? Vad gör att vi får lån? Varför får vi inte lån? Och kan man ha hur många kreditupplysningar som helst? Små som stora? Frågor om elevernas framtida ekonomi tycker jag är en viktig fråga. De är i klorna på marknadskrafter som är just krafter. På tal om krafter och ekonomi …

… jag tänker direkt på Pippi Långstrump. Hon har en alldeles egen ekonomi. Den ligger i en skattkista i hennes hem. Guldpengar har hon så det räcker att vara generös och givmild. Hennes rikedomar drar skurkar och banditer till sig och dem får Pippi visa på dörren. Pippi Långstrumps rikedomar syns mig aldrig ta slut. Antingen är Pippi en sparsam ung dam som vet att spara då det gäller. Hon bakar julens pepparkakor själv och hon har billiga nöjen som inte kostar pengar. På Pippi Långstrumps ekonomiska CV står nog ingenting. Pengarna finns där Pippi finns. I villa Villerkulla!

En sådan skatt litteraturen är.

 

Det här inlägget postades i Ansvaret, Lektioner och lektionsförslag, Styrdokumenten, Verkligheten. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.