Lektionsförslag: Skriva efter en modell

Astrid Lindgren skriver i Rasmus på Luffen, 1956, s. 141

”Ingen finns som kan hjälpa honom. För de gråa stugorna är tysta och övergivna, deras fönster är döda och tomma. Ingen vänlig hand öppnar en dörr i den blåsiga sommarnatten, ingen vänlig röst ropar genom ett öppet fönster: ”Kom in här, så ska vi gömma dej.”

Vi kan använda detta stycke och hitta på egna berättelser som vi skriver ihop.

”Alla fanns där runtomkring honom. För de röda stugorna var vakna och befolkade, deras fönster stod öppna och gardinerna rörde sig lätt i vinden. Händer öppnade dörrar i den stilla morgonen, alla ropade vänligt genom öppna fönster: ”Kom in till oss, så ska vi servera dig morgonkaffe.”

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Lektioner och lektionsförslag. Bokmärk permalänken.