Läraren såg barnets intresse med den barska glimten i ögat

Snart kommer du att få läsa orden:

  • skräckslagna
  • småskolan
  • stubin

Snart kommer du att få möta meningen:

Mina klasskamrater och jag var i början skräckslagna – våra tidigare lärare hade varit just så där snälla och rara som man föreställer sig att ens första lärare i grundskolan ska vara.

(Läs mer om hur man börjar en lektion här.)

Jag läser prologen till ”Galen i humlor” av Dave Goulson, 2015. Dave Boulson är professor i biologi och galen i humlor, ja så läser jag på baksidestexten. Jag läser gärna om bin och humlor, ett intresse jag har och jag är försiktig med humlor och bin. I det lilla ryms en större berättelse, den om hur jorden mår. Nåväl, det fina i prologen är berättelsen om den lilla pojken som tycker om insekter men som saknar en omvärld som gör det:

”Den enda vuxna person som,  vad jag kan minnas, aktivt uppmuntrade mitt intresse var en lärare i småskolan, den barska fröken Scott. Hon var liten och satt med tjockt brunt, krulligt hår och eftersom hon hade kort stubin brukade hon ofta ryta ut befallningar och tillrättavisningar. Mina klasskamrater och jag var till en början skräckslagna – våra tidigare lärare hade varit just så där snälla och rara som man föreställer sig att ens första lärare i grundskolan ska vara. Men så upptäckte vi att hon hade glimten i ögat och att den stränga fasaden hon visade upp bara var just det: en fasad. Dessutom älskade hon att ta med oss ut för att leta efter djur och insekter. Hon visade hu man kunde känna igen träd genom att titta på bladen och hur man lade ut fällor för att fånga skalbaggar.”

Gulson, Dave; Galen i humlor. En berättelse om små men viktiga varelser, 2015.

Jag blir glad då jag läser den engelska titeln:

A sting in the Tale: My Adventures with Bumblebees.

Det här inlägget postades i Läraren i litteraturen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.