Skollagen i barnboken

I barnbokens värld syns plötsligt ord om skollagen. Det är i ”EN MYRAS LIV” av Linn Gottfridsson och Emma Adbåge. Jag läser om hur sexåringarna äter mat i matsalen och det ska vara fem minuters tystnad innan barnen får prata med varandra. En ny elev slår sig ned vid fel bord och utan att känna till reglerna börjar han prata och blir vänligt nedtystad av läraren:

Sedan säger han inget mer. Istället börjar han göra grimaser med munnen full av spagetti. Han skrynklar ihop ansiktet som ett russin och gapar och viftar med tungan. Myran sneglar. Det verkar som om Diego inte känner till att det är förbjudet i skollagen att skämta med mat i munnen.

Det är spännande att läsa barnböcker. Perspektivet blir ett annat. Skollagens text i barnens  värld.

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Läraren i litteraturen, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Skollagen i barnboken

  1. Så kan man tolka ordning och reda. Lika mycket som det här hur man informerar om styrdokumenten och dess innebörd.

Kommentarer är stängda.