Nutidsorientering. Detta gör jag nu!

IMG_7791

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Vart jag mig i världen vänder

har jag en bok i mina händer”

Efter två intensiva år som läsambassadör har jag tagit en tjänst, en unik sådan, i en grundskola. Där har jag det väldigt bra och trivs som fisken i vattnet. Det jag gör är att undervisa, undervisa, undervisa. Ibland en till en, ibland vägledd undervisning, ibland i helklass. De ordinarie lärarna har allt ansvar för klassen och jag är i ett rum intill deras klassrum. I en årskurs två. ”Vad förvånar mig” antecknar jag varje dag:

  • Att det är så viktigt att låna ut av sitt intresse
  • Att barnens kunskaper i engelska är hög, både att läsa, översätta och uttala
  • Att barn undervisar barn i högre utsträckning än vad vi tror och förstår
  • Att barn vill ha mer utmaningar än vad vi tror dem om
  • Att relationerna är avgjort viktiga men att de byggs upp kring ett lärobjekt
  • Att ledorden tänka, kommunicera och lära kan leda oss långt

Jag utvecklar undervisningsformer, både individanpassar och individutmanar, och det gör jag i både grupp och enskilt. Jag arbetar deltid och lägger upp tiden i samråd med biträdande rektor och kollegor.

Övrig tid reser jag land och rike kring och föreläser! Är det till skola handlar föreläsningarna eller modellandet om undervisningen, relationerna och att hålla som ledare. Jag är orienterad mot undervisningen som objekt och ser oss som aktörer kring denna. Också då jag föreläser. Ofta handlar det om textsamtal och hur man gör dessa, vilket är ett roligt och kreativt arbete och hur man genomför dem utan att släppa fokus. I andra fall föreläser jag för bibliotek, föräldrar eller som snart i utlandet och från en teaterscen. Däremellan skriver jag. Artiklar ibland. Böcker ibland. En ny bok kommer den 8 januari. Sen har jag en annan bok som jag skriver, en ganska liten med viktig sådan. Hur jag hinner?

Jag får alltid den frågan men kan aldrig svara på den. Jag tänker mycket, tar långa promenader, tycker om att arbeta och arbete roar mig. Jag vill alltid lära mig och det driver mig att fortsätta lära mig. Jag är nyfiken till min natur.

Hej HOPP!

Anne-Marie

 

 

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen. Bokmärk permalänken.