Vad läser du? står det i boken

– Vad läser du?

– En ungdomsbok. Mamma visar mig omslaget. Den ser tråkig ut.

– Jag älskade den när jag var ung, fortsätter mamma och klappar boken som om den var levande. Det kändes som den räddade mig liv när jag var som mest olycklig. När ingen annan förstod mig, förstod den här boken hur det kändes att vara fjorton år.

Mamma får tårar i ögonen och är tvungen att gråta en liten stund.

– Men varför läser du in den? frågar jag och kryper ner under mammas täcke och stoppar in mina kalla fötter mellan hennes varma ben.

– Jag läser in den till dig, säger mamma. Du är för ung för den nu, men när du blir tonåring och känner att allt är hemskt och ingen förstår dig, då har vi den här i hop. Då vet du att jag förstår dig.

Ett kort stycke ur Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson, utgiven av Natur och Kultur, 2018. Denna sorgeberättelse handlar om att förlora sin mamma. Den handlar om vänskapen och den kärlek som aldrig kan dö.

Jag valde det här stycket för att jag gärna skulle ha en berättelse kvar av de min mamma berättade eller för den delen där jag fick lyssna till min pappas röst. Och att boken var något de ville ge mig.

Ett kort litet stycke ur en bok kan ge eleverna en liten inblick i hur författaren skriver och vad berättelsen kan innehålla och kan på så sätt locka in läsaren.

Hej HOPP

Anne-Marie Körling 

 

Det här inlägget postades i 90 sekunders högläsning, LÄSA I SKOLAN 2021, Synligt läsande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.