Lektionside – att undervisa ur Ikeakatalogen

Åh, jag har undervisat om kvitton – du har ett kvitto – berätta om allt du vet om den som handlat – hur rolig uppgift som helst. Och oj så min klass grubblade på kvittots innehåll och vad ett kvitto egentligen berättade. Det blev detektivberättelser och matematik på en och samma gång.

Jag har undervisat om parkeringskvitton och vad dessa har att säga oss. Det blev också fantastiska lektioner i vad vardagen har att säga oss.

Nu tänker jag Ikeakatalog eller Claes Ohlssonkataloger och oj så min pedagogiska hjärna snurrar runt och skapar stora och öppna frågor. Och hur kan inte en språklektion bli om vi tänker att vi ska flytta ihop med en från Spanien, England, Turkiet eller en som bor i Hallstahammar… hur kan vi tala och kommunicera vårt bohag med varandra?

Det är språk i allt.

Det är bara att hämta inspiration ur allt som ges oss – och göra pedagogik och lärande av det – vi är ju lärare! Ge mig en katalog och jag ser en utmaning. Ge mig en Ikeakatalog… och vad säger man om Ikea egentligen… och hur ser språket ut i den engelska Ikeakatalogen? och i Shanghai…

Här börjar jag ana stor undervisning:

 • Ikeakartboken… Ikea och spridningen i världen
 • Sverige och Ikea – vad vet man om Sverige om man besöker ett IKEA-varuhus
 • Ikea och det svenska språket – hur uttalas ordet KRUKA – eller BILLYbokhylla och kan Ikea skriva något med det svenska ljuden – alltså sju… och gör de det?
 • Vad är en svensk köttbulle egentligen? Serveras lingon, kokt potatis och svenska köttbullar världen över? Hur många köttbullar säljer Ikea på en dag?
 • Ja… massor av frågor finns att ställa…
 • och en hel del matematik…. att bosätta sig i Ikeakatalogen…

Lektionsförslag

 • Välj tre saker du absolut skulle vilja ha ur Ikeakatalogen
 • Diskutera varför du vill ha just dessa saker?
 • Diskutera och argumentera för din sak?
 • Respektera din kompis val?
 • Vad är konsumtion?
 • Hur tror du det egentligen ser ut i ett hem i Moskva? Peking?
 • Välj en bild ur Ikea katalogen och beskriv den på engelska?
 • Gör en rik inköpslista ur katalogen: Till mitt nya hem!
 • Reducera listan till minsta möjliga – Det allra, allra nödvändigaste för att jag ska kunna leva…
 • Titta bara på färgerna – vilka färger skapar stämningar? Vad vill man säga med färgvalet? Kan en färg bli på modet? Vilka färger reagerar du på? Varför?

Ja, jag kan tänka mig en hel del, jag kan också tänka – Clas Ohlsson har en hel del redskap som man kan arbeta med… det är ord… begrepp … och vi ska också ställa saker och ting i andra ljus… finns det andra kataloger vi kan arbeta med… vad gör dessa så stora? Och hur presenterar de sig på nätet? Vad är skillnaden på nätpresentationen och katalogen?

och – skriv en verktygsdikt med lånade meningar ur Clas Ohlssons katalog!

Det ska jag utmana mig själv med. Jag är lärare och jag är en modell för hur. Alltså gör jag!

Det här inlägget postades i Barns rättigheter, Läraryrket och lärarrollen, Lektioner och lektionsförslag och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Lektionside – att undervisa ur Ikeakatalogen

 1. Esca skriver:

  Väldigt kloka förslag! Kanske något det går att använda sig av som blivande SO-lärare också 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.