Forskning inget för skolan

– Nej, man läser liksom inte det som forskarna säger om skolan, berättade någon jag pratade med. Det är stort nog att relatera till styrdokumenten, bära dem med sig kan provocera!

Jag har ingen förståelse för att inte styrdokumenten är en del av lärarens bagage, att vi ständigt relaterar till styrdokumenten – dvs läroplanen och kursplanerna. Jag menar därmed inte att vi ska bli fyrkantiga utan att genom styrdokumenten skapa gemenskap och utveckla de HUR som lärare kan, vill och vågar utveckla i klassrummen tillsammans med eleverna.

Och forskningen då? Jag menar att skolan ska läsa avhandlingar och gärna kollektivt. Om vi läser rapporter så kan vi utveckla en gemensam tankegrund. Det betyder att skolan under en tid väljer att studera den egna verksamheten utifrån vad som skrivs om lärande och utveckling. Vi skulle kunna läsa en rapport i arbetslagen och sedan lyfta fram det vi tycker oss se i vår vardag, eller undersöka vad som händer i kontakten med eleverna om vi antar ett annat förhållningssätt. Det skulle kunna bidra till diskussioner och inre lärande bland lärare.

Det här inlägget postades i Modellerna, Styrdokumenten, Värdegrunden, Vetenskap och teori, Vygotskij. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Forskning inget för skolan

  1. Ingela skriver:

    Ja, det är viktigt. Och att läsa annan facklitteratur. Alla arbetslag borde alltid ha en aktuell fackbok, debatt- , metod- eller teoretisk bok på gång som man läser ett kapitel i taget och reflekterar över tillsammans. Gärna med en skolledare eller ämnesutvecklare som samtalsledare.

    Men det finns ju aldrig tid till sånt. Vi springer runt på konferenser, skriver planer och annat som för det mesta är viktigt det också, som iup:ar och åtgärdsprogram. Men vi utarmas som pedagoger på klassrumsnivå om vi aldrig utmanas och prövar våra egna vanor och val.

    Fast nu kanske, nu kanske det blir lite lugnare och mindre påbud uppifrån så att vi hinner med sånt (tror vi alltid inför nästa läsår). Fast det kommer väl ingen ny läroplan i alla fall 2013.

    Tack för din hälsning hos Christina. Nog ska jag heja på dej om jag beviljas en tur till det avlägsna Ö-vik! Förvirring är för övrigt en egenskap som jag har stor fördragsamhet med 😉

Kommentarer är stängda.