Läroplanens inledande text gör nitisk planering omöjlig

Det finns en text jag tror vi måste lyfta fram ordentligt. Den sätter saker och ting på sin spets. De alldeles för noggranna planeringarna till exempel, schemaläggning likaså. Texten lyder:

”Det är inte tillräckligt att i undervisningen förmedla kunskaper om grundläggande demokratiska värderingar. Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet. Den (undervisningen) ska utveckla deras (elevernas) förmåga att ta ett personligt ansvar. Genom att delta i planering och utvärdering av den dagliga verksamheten och få välja kurser, ämnen, teman och aktiviteter, kan eleverna utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ansvar.”

Lgr 11, s. 8

Jag tycker denna text är en aning undanskymd i allt som rör planeringar och allt annat vi skriver om elever. Artikel 12 i barnkonventionen, också i skollagen, kan vi knyta an till uppdraget att möjliggöra rättigheten att ha insyn och kunna påverka allt det som angår eleven.

 

Det här inlägget postades i Styrdokumenten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.